tirsdag 6. mars 2012

Besøk i Jayyus

Jeg har vært på besøk to dager i Jayyus en liten by nordvest på Vestbredden hvor Bjørn Gunnar som er min mann er stasjonert.  Dro fra Jerusalem i pøsende regn og tåke.Buss til Ramallah og videre med minibuss eller service som de kaller det her til Azun, og så taxi til Jayyus. Livet på landet er enklere i den forstand at  standarden på boligen er svært enkel. Mangel på vann betyr kanskje en dusj i uka...men så kommer de mye nærmere lokalbefolkningen her en city life i Jerusalem. Om kvelden var det stor fest i landsbyen fordi en fange var blitt løslatt etter 8 år. Masse biler i kortesje med palestinske flagg og unge menn hengende ut av bilvinduene, tuting, fyrverkeri og  fullt i byens eneste gate av barn, ungdom, voskne og eldre menn.  Kvinnene holder seg innom hus. Bjørn Gunnar tok en videosnutt som dere kan se her: 


Den løslatte er 31 år og har nok en spesielt vanskelig tid foran seg med svært få muligheter til utdanning, jobb eller å stifte familie. Norske KFUK/KFUM driver er program i nærmeste by her for løslatte fanger med psykososial hjelp. Håper han kan ha nytte av det programmet.

Mandag morgen tellte jeg sauer og gjetere som må gjennom en jordbruksport for å gå over en israelsk vei og komme inn på sine egne jordbrukmarker og beitesteder. porten er opp 15 minutter om morgenen og ettermiddagen så hvis du ikke passer på klokka er blir det ikke noe beiting på dyra den dagen.

Resten av dagen tibragte vi hos to palesetinske familier. Først var det lunsj i Affaf's fantastiske hage sammen med broren Ibrahim. Affaf er  en pensjonert rektor fra en stor pikeskole i Azun nabobyen til Jayyus. Affa har venner over hele verden og har vært på besøk hos noen av dem i Norge i fjor sommer.

Vi skravlet om hverdagsliv for kvinner, skole for jenter og om hennes interessante og utfordrende liv. Så fikk vi noen gode råd om hvordan å dyrke urter til te og antioksydanter. Kvinneliv har mye felles selv under svært ulike forhold. Jeg stortrives med  disse kvinnesamtalene


 Her tar broren Ibrahim en liten lur etter lunsjen mens vi inspiserer haven. Så godt at slike mennesker finns og med en hage som en oase i en ellers grå og neslitt by.














Om kvelden var det middag for alle hos den lokale kontakten og taxi sjåføren til Jayyus temaet Abed med familie. Fire retters middag og samtale om palestinernes liv og Abeds lange livshistorie om fengsling, arbeidsulykker og engasjement for å sikkre internasjonal tilstedeværelse i Jayyus. Vising av bryllupsbilder for 20 år siden og samtale om barnas fremtid hører også med ved et godt måltid.



Her er Bjørn Gunnar i engasjert samtale








Tirsdag morgen var det opp klokka fire for å stå vakt på en av checkpointene sammen med Bjørn Gunnar. I dag skinner sola og snart drar vi til tre dagers fri i Tel Aviv. Det skal bli herlig etter tre intense uker i øst Jerusalem og på Vestbredden med et blikk inn i palsetineres daglige liv. Jeg tenker på den unge israelske soldaten  på checkpointen i dag morges som fikk låne en kulepenn av meg. Han sa kanskje litt unskyldene på  engelsk: her må vi sjekke palestinerne skikkelig for mange er jo terrorrister.

Fiendebilder - hvordan jobber vi med dem?


4 kommentarer:

  1. Du så spennende du forteller. Palestinernes evne til å skape seg gode lommer av liv innimellom all frykt og fortredelighet imponerer meg virkelig. Tenk om en bare kunne besøke denne hagen og lære om urter uten det bakteppet som er der hele tiden. Den frykten som også de israelske soldatene deler sin side av.... Flott bilde av deg også.

    SvarSlett
  2. Interessant å lese om ditt besøk i Jayyous. Var ledsager der i 2005 og leder nå en vennskapsforening mellom Nes på Romerike og Jayyous. En delegasjon på ti personer besøker Jayyous i påsken! Ja, Afaf har en oase!

    SvarSlett
  3. God beskrivelse fra Jayyous! Var ledsager der i 2005 og leder nå Vennskapsforeningen mellom Nes på Romerike og Jayyous. Vi kommer på besøk i påsken!
    Ja, hagen til Afaf er en oase!

    SvarSlett
  4. så flott at dere drar på besøk. Afaf snakket om deg

    SvarSlett