mandag 12. mars 2012

Skoletilbud til palestinske barn i øst Jerusalem


Palestinere bosatt i Jerusalem har status som "permanent residents", ikke som borgere av Israel. Denne stausen fikk de etter Israels okkupasjon av Jerusalem i 1967. De har samme status som borgere fra andre land som kommer til Israel og ønsker å bo i landet.  Israel behandler på den måten palestinerne i øst Jerusalem som innvandrere, selv om de både er født i byen og  er fra familier som har bodd der i generasjoner. Og som mange skriver er det nokså forunderlig å gi palestinerne innvandrerstatus siden det jo var Israel som gikk inn i øst Jerusalem og ikke omvendt.

For palestinske barn i øst Jerusalem er det fem ulike typer skoletilbud: kommunale skoler drevet av israelske myndigheter (47%), private skoler hvor mange er drevet av religiøse(kristne) institusjoner (29%), kommersielle og ofte uregistrerete skoler (6%), Waqf skoler som er palestinsk/muslimske skoler, gratis og drevet av palestinsk utdanningsdepartementet (15%) og UNWRA skoler(3%) som er drevet av FN i okkuperte palestinske territorier. I denne jungelen er det både boområde, økonomi, politikk og barnas skoleprestasjoner som bestemmer hvilke tilbud de får og kan nyttiggjøre seg. De private skolene er dyrest og best og de kommersielle, dyre og dårligst. Skolene som drives av palestinske myndigheter har også høy kvalitet og mange søkere og er gratis. De kommunale skolene har jevnt over også god kvalitet men tar lite hensyn til palestinsk historie, kultur og tradisjon og er preget av isrealsk pensum selv om det her undervises på arabisk av palestinske lærere. De er imidlertid under sterk kontroll av israelske myndigheter. Det er  50% drop out blant elevene i ungdomsskolen og videregående skole på disse skolene mens på Waqf skolene (styrt av palestinske myndigheter) er dropout 2-3% og på de private under 1%.

Vi kjenner problemstillingene. Drop out kan ikke bare forklares ved seleksjon av elever, men også ved identifikasjon og relevans i selve tilbudet. Jeg har sett eksempler på hvordan skolebøker laget for palestinske barn redigeres og trykkes på nytt av israelske myndigheter til bruk i sine skoler. Kampen om barna og hva de lærer om samfunnet, sin historie, geografi og identitet utspiller seg i skolestua. 

1 kommentar:

  1. Dette var svært interessant bakgrunnsinformasjon, Elsa. Selv har jeg trodd at palestinere som var i landet før den nye stasdannelsen var borgere av Israel. Huff. Utrolig at de egentlig er blitt gjort statsløse i denne politikken som FN og reste av verden støttet.

    SvarSlett