fredag 24. februar 2012

Fredag er demonstrasjonsdag!

Women in Black er den eneste demonstrasjonen vi deltar i. Ellers er vi bare observatører.

Fredag følger vi vanligivs tre demonstarsjoner. Jeg har vært tilstede på to av dem i dag. Først: Women in Black, en liten gruppe israelske kvinner, fredsaktivister, som har demonstrert hver lørdag siden 1988 i en veldig trafikkert rundkjøring i vest Jerusalem fra kl 13 -14. I dag var vi 14 , 11 kvinner og en mann pluss Lena og meg fra EAPPI. Alle er kledd i sort og holder plakater hvor det står: End the occupation

Noen av dem har stått der siden 1988. "Altfor lenge" sier de og ler. De fleste er fra rundt 70 år og oppover. De tar godt i mot oss. Vi får en plakat hver og stiller oss opp. Jeg har aldri opplevd å bli vist finger til av så mange i løpet av en time. Ei heller fått så mange negative tilrop. Folk i bilene som kjører forbi og det er mange,  er aktive, mest med negative tegn og tilrop, men også noen få positive som smiler og vinker. En eldre mann kommer bort til Lena og meg og ber oss forlate landet umiddelbart for vi har ansvar for at 5 millioner jøder døde. Kvinnene ber oss ikke snakke til han for vi er en " silent demonstration" De holder plakatene sine foran ansiktene vår og beskytter oss på den måten. en underlig opplevelse.

På den andre siden står en liten gruppe menn med store israelske flagg i en mot demonstrasjon og med en stor plakat hvor det står på hebraisk: vi hilser militæret. Masse biler tuter og vinker til dem. De får åpenbart masse støtte.  Tenk at disse kvinnene etter så mange år står der enda hver lørdag året rundt og skaper så mye engasjement rundt seg? De representerer et løst nettverk med mange utspring rundt i verden. womeninblackjerusalem@yahogroups,com Jeg tenker:  kanskje vi skal bruke litt tid til noen faste fredsdemonstrasjoner damer, når vi blir pensjonister?

 
Den andre demonstrasjonen i dag var for palestinere mot bosettere som har flyttet inn i halve  huset hvor palestinere  har bodd i over 100 år. Men de har ikke de rette eiendomspapirene som blir godkjent av ny israelsk lov. Slik er det bosetterne finner seg nye eiendommer her i Jerusalem. det var ca 40 demonstranter og en del internasjonale som følger dem. palestinske flagg vaiet og taktfaste rop om å slutte med okkupasjoner av andres hus. her blir vi også mottat med stor vennlighet. ungene gir oss sukkertøy og mange hilser og vil prate. Etter en stund kommer fire unge israelske kvinnelige musikkstudenter med skarptrommer og spiller opp. De er der også for å vise sin solidaritet. Stemningen stiger og vi beveger oss litt for å finne varmen i regnværet. .

Mye uro i Jerusalem i dag. Vi får bekjed at vi må holde oss unna gamlebyen og oljeberget fordi det har vært store opptøyer mellom palestinere og militæret etter fredagsbønnen.  Vi tusler hjem og kaster oss over pc og tekoppen. I kveld skal hele teamet ut å spise og kose oss for det er ingen arbeidsoppgaver før kl 09 i morgen. Jalla jalla sier vi da!

2 kommentarer:

  1. Takk for at du deler dette. Jeg følger med så øyet blir stort ....og vått. Dine konkrete beskrivelser gir meg et godt bilde av betydningen og meningen i det dere gjør.

    SvarSlett
  2. så flott at du klarer å skrive kommentar, de fleste klarer det ikke kan dun gi en oppskrift så jeg kan legge den ut+

    SvarSlett