torsdag 19. april 2012

Når hjemmet ditt rives

Noe av de vanskeligste vi gjør er å rapportere om nedrivning av hus eller i dette tilfelle 5 botelt for seks beduin familier i "ingenmannsland" mellom Jerusalem og Vestbredden. 54 mennesker hvorav 30 barn har i løpet av en time mistet alt de har.


Her ser dere restene etter at 4 bulldosere, 10 militærkjøretøyer og 60 soldater kom kl 8.30 i går for å rive ned teltene og skurene til dyra deres. Etter å ha revet alt ned tok de det meste med seg på truckene sine. Et trist syn og veldig tøfft både for voksne og barn. Hvorfor gjør israelske militæret så dette? Beduinene ble fordrevet fra Negev ørkenen i 1948 og etter det har de hatt flyktnigestatus og blitt flyttet fra sted til sted. Disse familiene som nå fikk revet ned boligene sine hadde ikke papirer på å eie denne eiendommen og derfor blir teltene deres revet.


Og så skal settlementet til israelerne, som dere ser i bakgrunnen, utvides og da må beduinene vekk.
 Heldigvis er det gode hjelpere her og internasjonale Røde Kors kommer med telt, en israelsk organisasjon kommer med skur til dyra og vann. Internasjonale KFUM jobber også med psykososial hjelp til de som er rammet av nedrivelse av husene. Men beduinene står sist i køen for denne hjelpen. Og det vi alle spør oss hvor mange år kan dette vare og hvor mange nye telt og psykososiale tiltak skal gjennomføres når dette skjer med de samme familiene igjen og igjen.


Her står min kollega Bernd og jeg og snakker med overhodet for denne delen av den store Jahalin slekta. Han er dypt ulykkelig og vet ikke hvor de skal ta veien nå.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar